Det här känns som en konstig tanke, men…..

4 augusti, 2017 kl. 18:49
680 visningar

….kan fåglarna näst intill utrota masken i odlingsbäddarna?? Är det ens möjligt?

Så här är det:
Förra året började jag täckodla med gräsklipp mm mellan raderna av grönsaker. Det gick fantastiskt bra – grönsakerna växte, jag behövde knappt vattna (kändes det som) och inte luckra jorden heller. Hyfsat gott om mask. I vinter har det legat vissna löv mm på bäddarna, och i våras var jorden SÅÅ mycket bättre än tidigare år, med en massa mask. Jag är frälst på täckodling!

I år har jag gjort på samma sätt – kanske lite mindre mängder gräsklipp (torkan i den här delen av landet har gjort att gräset inte växer så mycket) och förstås väldigt lite regn (så att hela ytan blev blöt; inte bara raderna där jag vattnat). Det växte lite dåligt, så jag pillade undan täcket och tog en titt i jorden….. Stenhård, kall jord, knappt någon mull och ingen mask! 🙁
Och torrt grästäcke ovanpå….

Varje gång jag lagt på gräsklipp, och i princip varje dag däremellan, har fåglarna rotat runt i täckmaterialet efter mask. Det har uppenbarligen varit rena buffén, så flitiga besökare som de varit. Och vi har haft många fåglar – trastar och starar m fl – i trädgården i sommar.

Kan det vara så att masken kommit upp till ytan när jag lagt på nytt täckmaterial, och då har fåglarna festat loss – igen och igen, så mycket att ‘återväxten’ av mask kommit på efterkälken?
Det låter rätt konstigt tycker jag själv…. men kanske i kombination med torkan…..? Eller är det bara torkans fel, så att täckmaterialet blivit torrt för snabbt för att hinna tas om hand och brytas ner – men borde det inte finnas någon liten mask därunder ändå i så fall?