Eventuell förorening av damm

21 april, 2016 kl. 08:41
2901 visningar

Vi är oroliga för vattnet i vår stora damm. Dammen är en utgrävd naturdamm i styv lera, egentligen så grävde vi den för att dränera den delen av tomten. Dammen innehåller minst ett femtiotal fiskar, svårt att se eftersom vattnet är lerfärgat.

Vi har nu fått hästar som närmaste granne, hästar som går drygt fem meter från dammkanten och vi är rädda för att vattnet i dammen skall förorenas. I gränsen till hästhagen finns en slang i ett igenlagt dike. Just där är hagen väldigt sank. Vattnet från slangen går till sommarvattenbrunnen, dammen o brunnen är ett kommunicerande kärl.

Nu till problemet:Hagen det gäller är ca 3 500 kvadratmeter och med 70 meter lång gräns mot oss. Först gick nio/tio hästar i hagen hela mars, dvs när tjälen gick ur marken.Just nu går bara tre hästar i hagen men eftersom ägarna vägrar att prata med oss så har vi ingen aning om hur dom tänker för framtiden.

Eftersom hästägaren inte tar upp gödseln utan bara kör sönder den så är vi rädda för att det kommer att läcka in en massa näringsämnen till dammen, vi har bland annat räknat ut att dom snart uppnått maxgränsen för den
mängd naturgödsel som får lägggas på/hektar men dom bara fortsätter. Som sagt, gränsen för hur mycket gödsel som får föras på per hektar är redan efter knappt två månader nästan uppnådd.

Jag är nu livrädd att vattnet i dammen skall bli så förorenat så fiskarna dör. Hur tror ni att fiskarna påverkas om det kommer så mycket gödning till vattnet i dammen? Vad mäter man om man vill mäta näringsinnehållet i vattnet? Finns det sådana vattenmätare?
Tacksam för svar.