Fototips del 3: Cirklar, punkter och inramning

30 januari, 2010 kl. 16:42
4414 visningar

Nu blev det ju lite tid över för forumet. Jag har ju förståss varit inne och kollat lite, det är så kul att ni hakar på och att det blivit lite mer liv på fotoforumet.

Punkter och cirklar i ett fotomotiv drar uppmärksamheten till sig på gott och på ont. En fördel när man vill framhäva och en nackdel när det är något som drar uppmärksamheten från huvudmotivet. Kolla här:

Här är en bild på ett korkardblomster med kamtjatkafetblad i bakgrunden. Korkardblomstret har ju en rund form men kolla vad knoppen snett nedanför lockar till sig uppmärksamheten.

Nu är bilden beskuren och den utslagna korkardblomman placerad lite bättre. Ingen risk att blicken flackar omkring längre utan känns mer harmonisk tycker jag.

 

Ännu värre är det om det runda är i bakgrunden, oskarpt och ljust. Det är så lätt att titta på huvudmotivet och glömma hur bakgrunden ser ut, Jag tar rätt många sådana trots att jag vet men det verkar som de åkt i papperskorgen fortare än kvickt.

Så jag hittade inget riktigt bra exempel men en halvdålig oskarp bild på min purpurapels knoppar får ändå visa lite av det jag menar. Här är det bland annat plåttaket som tar uppmärksamheten.

Men punkter kan ju också förstärka motivet här hjälper dessutom lupinens blad till att leda blicken till vattendroppen som får vara huvudmotivet.

Ibland är mittpunkten mer diffus som i denna ormbunke från Botan Gtb men visst är det där till mitten av växten blicken leds in.

Ett sista exempel på när en prick kan dra uppmärksamheten till sig men här gör det inte så mycket eftersom det är lite charmigt…. Vinbärssnäcka i festskrud med blomma bakom snäckan…..

 

Inramning och portar hjälper oss också att leda blicken in i bilden man kan utnyttja t ex en dörröppning som här

 

Det här kanske inte är något vidare huvudmotiv, men tänk er det som en inledning, visst blir man lite nyfiken vad som finns där bakom?

Har ofta tänkt på det här med ett ”fönster” in till nästa trädgårdsrum, något som retar nyfikenheten.. men man ska inte se för mycket… Har ni det i er trädgård?

Fast en blomsterportal är nog betydligt vanligare på detta forum, den hjälper till att rama in och leda blicken in i bilden.

Här på rosariet i Jönköping/Huskvarna var väl inte motivet bakom sådär bra för mej men visst är det perfekt att ha ett fint arrangemang längre bort i blickfånget bakom en rosen-portal. Kan ni visa några bilder på dettta, jag vet att ni har det!!!

Jag hade tänkt ta upp gyllene snittet också men insåg att det skulle bli för långt så det kommer i ett senare avsnitt.

Fortsätt gärna ge förslag på ämnen ni vill att jag ska ta upp så småningom.

Lägg gärna in egna bilder på ämnet!