Konvaljbuske, långt som vanligt!

18 september, 2000 kl. 11:12
1117 visningar

Även jag har blivit förälskad i denna diskreta skönhet och en liten planta är på väg in till min trädgård. Så den gångna helgen har vi röjt i vårt lundparti och gjort en rejäl planteringsgrop med torvjord för ett odlingsförsök.

Clethra alifolia, konvaljbuske, kommer ursprungligen från östra USA där den växer i fuktig lundmiljö, gärna nära vatten. Konvaljbusken är lövfällande och de flesta formerna växer uppåtriktat som mångstammiga buskar. Den kan bli upp till fyra meter hög och ungefär hälften så bred. Buskformen kan beskrivas som avrundat oval. Bladen är mörkgröna, ovala och med sågtandad kant. Löven bryter sent på våren. Höstfärgen är gul till gyllenbrun och är ganska tilltalande. Blommorna är små och många, samlade i täta uppåtriktade klasar, upp till 10 cm långa och två cm tjocka. Doften är stark, liljekonvaljliknande och angenäm. Busken blommar på årsveden under sensommaren och blomningen är huvudanledningen till dess odlingsvärde. Frukterna är små , bruna och saknar prydnadsvärde. Ofta sitter de kvar på busken under ett eller flera år. Barken är brun på yngre grenar och ljusnar till grått med tilltagande ålder. Konvaljbusken vill ha humusrik fuktighetshållande jord med sur reaktion. Torv, kompost och sand är ett lämpligt odlingssubstrat. Ett läge i full sol eller med vandrande skugga är att föredra. Ju skuggigare läge ju glesare buske och sämre blomning. Busken kan vara trögetablerad med dålig tillväxt innan rötterna vuxit till och spridit sig. Rotvattning i torra lägen rekommenderas. Konvaljbusken är i stort sett fri från ohyra och andra angrepp om den bara får tillräckligt med vatten under vegetationsperioden. Förökning sker med frö eller, för namnsorterna, med sticklingar. Sommarsticklingar på årstillväxten är lättrotade i sand torvblandning. Övervintras under glas första säsongen och planteras ut nästkommande vår.
Sorter:
´Anne Bidwell´ – större blommor än arten.
´Creels Calico´ – med variegerat bladverk.
´Hummingbird´ – en brett och kompakt växande selektion med stora, blanka och mörkgröna blad. Bättre blomning än arten. Kanske den bästa sorten i odling. Köldhärdigast och klarar sig väl i zon 3.
´Paniculata´ – har de största blomklasarna. Starkväxande.
´Pink Spires´ – mörkrosa blomknoppar som öppnar sig till ljusrosa blommar vilka behåller färgen.
´Rosea´ – rosa blomknoppar, men blommorna bleknar snabbt till vitt. En gammal och föga odlingsvärd selektion.
´Ruby Spice´ – är den mörkast rosa selektionen. Röda blomknoppar och bra rosa blommor som inte bleknar. Bladverket är blankt och mörkgrönt. Bästa rosa formen.

Clethra barbinervis, japansk konvaljbuske, är ett alternativ. Som namnet antyder så är den vildväxande i Japan. Växtsättet är något mer avrundat än för Clethra alifolia. Växtplats, jordmån, härdighet och förökningssätt är de samma. Till skillnad från Clethra alifolia så har dock C. barbinervis hängande blomklasar och dess bark är blank och brun även på äldre grenar. Höstfärgen är också mer spektakulär med toner i rött och brons. Inga kända kulturformer i odling.