Nillas Dammtrubbel ”Varning för starka bilder”

22 oktober, 2014 kl. 12:35
9311 visningar

Ja… för den som älskar dammar och vatten så kommer det här inlägget och bilderna att bli en plågsam syn.. därav rubriken.

Som en liten ”spinn off” till Veras tråd Vad skulle jag göra annorlunda

http://forum.alltomtradgard.se/forum/tradgard/dammforum/vad-skulle-jag–gora-annorlunda-218722

där hon frågar sig vad dammägare skulle göra annorlunda om de byggde en ny damm och jag svarade ”ALLT” så blev jag i vänlig ton uppmanad att starta en egen tråd 🙂

Så här kommer berättelsen om mitt dammbygge (Ja sambon är ju med lite också. Det är te.x hans ”fel” att vi har den).

Jag är uppvuxen i Småland med cykelavstånd till tre badsjöar (hatar att bada!) så att hamna här uppe på fabygdsslättena där det endast verkar finnas Pankasjön som är konstgjord med vättervatten och tillfälliga vattensamlingar efter skyfall så väcktes mitt behov av en trädgårdsdamm ganska så omgående efter att vi flyttat in i huset.

Sambon tillbringar tid på blocket och den kvällen han hittade en försvarets branddammsduk på 25X20 meter för 1500:- så var min lycka total! Detta var 2004. Det dröjde tre år innan jag tillslut stod med en lånad brandspruta (gammal modell som brandkåren hade) och hade fått löfte av grannen att ta vatten ur hans dräneringdamm nere på ett gärde.

Jag hade format underlaget som jag trodde skulle bli bra. Vår tomt sluttar och går upp lite igen precis vid tomtgränsen (mot ett gärde) På sidorna och mot nederkanten är det en avsats där man kan gå. Rakt framifrån från gräsmattan och bakåt sluttar det ner till ca 1.70 som djupast. Innan det blir en brant vägg och man kommer upp den här avsatsen som jag beskrev. Så avsatsen är som en hästsko med en djupdel i mitten. Det är aldrig grundare än 30cm någonstans.

Nu till bilderna:
1. Så här ser den ut uppe i från huset när jag står på 2:a våning. Ni ser trädäcket till höger med bryggan, som hänger fritt. Den högerkanten är förresten extremt ojämn och där går inte att gå alls utan att halka omkull. Bakom dammen går en smal stig där jag planterat humle. Behöver jag säga att jag får klä mig i skyddskläder för att ta mig förbi där??? Och så ser ni syrenhäcken som vuxit över dammen. Det går inte att gå där överhuvudtaget.

Jag ska skriva att tre sidor av fyra har gunnebonät som ska hindra att rådjur eller andra djur hoppar i av misstag.

Bild 2:
Sett från trädäcket. Det vita längst bak är en syrepump.

Bild 3:
Framkanten är en bedrövlig historia… Fram till för två år sedan var det en hyfsat snygg kant av tryckimpregnerat. När vi städade dammen och gjorde ett delvattenbyte så sträcktes duken ut och räckte inte riktigt till så den höll på att spricka och eftersom jag gömt ”överskott” av duken under kanten var jag i all hast fick slita loss den så att inte det blev en större katastrof än nödvändigt.
Visst kunde jag gjort en likadant kant så hade det varit bra, men nu började jag fundera över alternativ… Och jag påbörjade en alternativ kant, men den blev inte bra…

Bild 4:
Nu står jag med nästan mot bryggan och får jag bara röjt upp där så är jag nöjd med den biten.

För den som undrar vad rosenpergolan runt har för funktion, så förutom att jag just hade tänkt att sätta rosor, eller annat trevligt som vill klättra (och kan hålla sig fast för blåsten), så gjordes den för att hålla Hägern borta. Jag satt och trocklade ihop ett jättenät som vi fäste i linorna som går över dammen, ca 4meter upp. Det hjälpte ett tag och sen fattade väl han också att han kunde flyga under…
Men faktum är att jag tycker att det är snyggt!

ETT HUVUDPROBLEM i allt det här är att jag tycker att jag tappar nöjet av halva dammen när jag inte kan röra mig fritt RUNT den. Jag skulle vilja halvera ytan från syrenhäcken och fram mot trädäcket, göra gången mellan motbaksidan / gärdet bredare och, när jag ändå är och rotar på storleken, dra den lite längre, 3-4 meter upp på gräsmattan, mot huset. I dagensläge är dammens yta ca 19×16 meter och vattenmängden ca 250000 liter vatten.
Antingen vänder jag duken helt eller så köper jag en ny gummiduk och lägger över och då siktar jag på en äkta Firestone med 30 års garanti (kostar nog lika många tusenlappar…)

Jag har fler bilder så jag fortsätter med det här inlägget som en kommentar:
HJÄLP: Kan man inte använda bilder som är lika stora till storleken som om man skriver ett första inlägg när man skapar en ny tråd??? Jag kör nämligen fast nu med att mina bildfiler är för stora…

Men ni får jättegärna börja kommentera. Jag hinner inte fortsätta just nu…