Ny trädgård i vardande – hur göra med jord??

31 januari, 2018 kl. 13:36
210 visningar

Vi har precis flyttat in i ett nybyggt hus och har en fin tomt med fantastisk utsikt men helt utan träd eller annat mysigt. Vi är båda noviser på trädgård och vill ha den så enkel och lättskött som möjligt men samtidigt frodig och trevlig, gärna med lite vildvuxen känsla. Bärbuskar, snabbväxande buskar, ett litet trädgårdsland så småningom, fruktträd, några enkla perennrabatter. Till att börja med ska vi försöka få till en bra grundjord och så gräsmatta till våren. Har nu ett par frågor kring det:

– tomten är gammal ängsmark med vad jag förstått rätt bra matjord som går djupt ner. Just nu ser det rätt lerigt ut, snarare lerig än sandig i alla fall. Behöver vi köpa till annan jord än den som redan finns där? Hur mycket och vad ska man satsa på i så fall? Gräsmatteytan är nog ca 700-800 kvm. Tomten är grovt utjämnad med maskin, kan man själv ta på sig att göra resten av arbetet utan maskiner? Vi behöver absolut ingen perfekt platt gräsmatta.

– tomten ligger i lite sluttning, så att tomten till höger om oss är kanske 50-75 cm högre upp och tomten till vänster kanske 50 cm ner. Kan man tänka sig att man bara gör en enkel grässluttning där, eventuellt planterar häck i delar av sluttningen? Eller behöver man bygga upp med något slags mur?

Tacksam för all hjälp, detta är en helt ny djungel för oss!