Anlägga vattenfall-tacksam för tips

G16
30 juni, 2018 kl. 05:38
1223 visningar

Hej!
Jag ska precis anlägga ett vattenfall/å som ligger i en synlig brant. Allt material med dammduk i gummi, skyddsmatta, slang 40 mm, dammfilter och pump är inköpt.
Nu har jag bara lite svårigheter att förstå hur jag ska få till allting snyggt…och funktionellt.
Dels funderar jag på hur man gör toppen/starten på vattenfallet för att dölja slangen/utloppet och dessutom få ett naturligt fint vattenflöde, dels hur man kan göra för att dölja filterpumpen. Vattenfallet kommer ligga precis framför och nedan en skifferterrass och där man tydligt ser allt uppifrån och ligga brevid en trappa på väg upp till terassen och där ser man ju allt horisontellt på väg upp. Jag kommer även gräva en damm ditt vattnet går. I dagsläget har jag tänkt att lägga 3-4 stora stenar ca 30-40 höga och ca 90 cm breda i etager och däremellan ha ganska horisontella områden. Hela branten är ca 5 meter och höjdskillnaden är knappt 2 meter. Det hela avslutas i förhållandevis liten dammmax 160×400 meter.
På bilden ses området. Till vänster om uteplatsen/plasttaket kommer dammen ligga och i slänten ses en grov idé om var och vilka stenar som ska bilda vattenfallet/ån ( de är nu flyttade på för att kunna börja med gummiduk och skyddsmatta.
Jag funderar också på hur jag kan få till bra kanter/avgränsning åt sidorna för vattnet som ska rinna.
Tacksam för alla tips.