Det här med ympning av träd och buskar…

24 juni, 2019 kl. 00:05
324 visningar

Många av de busk- och trädplantor jag köpt de senaste åren visar sig när man får plantan att de är ympade (eller heter det okulerad?)
(Exempelvis rödbladig hägg, bergkörsbär, gulbladig lönn, vårolvon, körsbärsoxel, näverhägg…) Har detta blivit vanligare eller är det bara jag som observerat det nu?
Jag tycker det är så irriterande, känns som om jag då inte vet vad jag får. Det är inte riktigt den växten jag trodde jag köpte, utan en växt som kanske får egenskaper av en rot som man i bästa fall vet vad det är, oftast inte. Och ibland är den ympad på en rot som är mindre härdig.
Förstår att det väl går snabbare till ny planta och ger mer klirr i kassan till dem som driver fram dem, men hur bra/dåligt är det för oss som ska odla dem vidare? Finns det något vettigt med det öht?
När det gäller rosor har detta ju diskuterats mycket och länge om rotäkta – icke rotäkta, men jag ha inte sett att man diskuterat detta så mycket när det gäller träd och buskar.
Någon mer än jag som funderat på detta?
Och hur skall de placeras? Med ympstället över eller under jord? Hur funkar det med en buske? Den ska väl kunna skjuta nya skott från roten, men hur går det till när den inte har sin egen rot? Då måste ju alla skott komma från den enda stammen, kan ju inte skjuta nya skott från roten?