Förebygga algblomning i naturdamm modell större?

8 april, 2019 kl. 22:34
446 visningar

Hej!

Filip heter jag och jag är ny här. Det verkar sannerligen finnas gott om samlad kunskap på forumet, så jag gör ett försök och hoppas att någon kunnig själ har tid och lust att hjälpa oss hitta rätt väg framåt i vårt ”lilla” projekt. Har läst massor men hittar inte riktigt något som enkelt kan appliceras i just vårt fall.

Bakgrund:
Vi är ett kompisgäng med ett stort intresse för allt som har med natur att göra. Vi har sedan några år tillbaka tillgång till en gammal bevattningsdamm där vi planterat in fisk i sportfiskesyfte. Vi vill verkligen att både fiskarna och den naturliga faunan mår bra i dammen och efter några år med kraftiga algblomningar har det blivit dags att söka hjälp.

Dammen är gammal, 75×25 meter, svagt L-formad med en liten ö typ i mitten. Botten består av lera och påfyllning sker genom grundvatten, vilket gör att dammen håller bra, sval bottentemperatur även om sommaren. Nästan inga växter finns i dammen, enbart några små partier med näckrosor och en del sumpväxter, typ iris (art okänd).

Invånarna är – förutom öringarna som vi planerat in – tre stora gräskarpar, signalkräftor och ett väldigt rikt insektsliv. Arter som kräver både optimala syre- & pH-halter trivs fint och vi har även mätt dessa värden varpå allt sett toppen ut. Omgivningen består av mestadels åkermark, så som ni säkert förstår råder det inte direkt näringsbrist i dammen.

Vi har stora problem med alger, främst trådalger men även i viss mån svävalger. När det väl exploderat på våren så förblir det en grön sörja långt in på hösten. Hur kan vi förebygga detta? Näckrosorna ska ju hjälpa, men de kommer inte riktigt fram i tid innan algerna exploderar, plus att de är för få 🙁

Kornhalmsbalar har vi testat med gott resultat, men det är svårt att få tag på.

Djurliv? Insekter? Musslor typ dammusslor? Om så, vart kan man få tag på det?

Plantera in mer växter vill vi göra, men vilka och hur får vi tag på dem i en tillräcklig mängd? De måste vara vattenrenande, perenna och får inte förstöra möjligheterna till fiske, så exempelvis vattenpest & andmat är inte aktuella. Dessutom måste de ju trivas i lera, vilket gör att tankarna far till fler näckrosor. Men hur kan vi få upp ett stort bestånd på ”kort” tid utan att lägga en förmögenhet på det? Att propagera de befintliga kanske är lite överkurs för oss vad jag läst.

Andra tips och idéer? Allt är välkommet! Eller ja, att göra sig av med gräskarparna (som ju kan äta sin kroppsvikt i vegetation varje dag om sommarn) är inget alternativ, dammen har varit deras hem i tjugo år och så förblir det:)

EDIT: Glömde ju en kanske väsentlig grej – dammen är tämligen jämndjup: 2-2,5 meter och svagt sluttande från sidorna. I vikarna något grundare.

Tack på förhand!

/Filip