Grävmaskin kvaddat bäcken – rädda till en damm? HJÄLP

30 december, 2018 kl. 00:25
851 visningar

I somras frågade grannarna om de fick gräva ut lite kring bäcken vilket vi sa var ok. Bäcken vindlar mellan våra tomter där de framförallt har biten som är uppströms. Jag antog att om de dikade ur uppströms från oss skulle vår del av bäcken skulle bli torrare men kände att det intr var så mycket att bråka om – på vår sida är det snarare sankmark än bäck ändå så tyckte att det lät ok för vår del.

I förrgår kom vi ut till stugan och insåg att grannarna har hyrt in en grävmaskin som inte bara grävt ut grannarnas del utan _hela sträckan_. På vår tomt har de fällt träd i en 6-7 m bred rand på södersidan av bäcken, sedan grävt ur bäcken och dumpat schaktmassorna + ett antal rejäla stenbumlingar rakt över de fällda träden. Det ser förjävligt ut!

Nå, jag har nu i två dagar röjt det värsta och försöker se det positivt. Jag hade ju ändå tänkt gräva en mindre damm där om några år så får väl prioritera upp det projektet helt enkelt. Men jorden som grävts upp ur bäcken är dumpad i en lång lervälling till vall precis vid sidan av den nya bäckkanten, med sten (som jag inte orkar flytta) och trädstammar i sönderkörd lervälling, och det kommer att ta en vecka att flytta på leran – och då har jag ändå inte ens börjat på själva dammen. Suck.

Ser dock inte att jag har så många alternativ för lämnar jag leran där den ligger kommer den väl bara att rinna ner och lägga sig i bäcken igen, och då är ju allt som innan förutom ett skövlat skogsbryn och ett förstört ekosystem?

Gah. Vi åker hem imorgon och jag vete fasen hur jag ska tänka. Täcka vallen med presseningar så länge för att hindra erosion? Hoppas att det blir minusgrader, fryser och ligger där det ligger till i vår? Blunda för alltihop och förlita mig på att om tre-fyra år har grenarna ruttnat, växterna återkommit och att det då i alla fall inte är värre än innan?