Körsbär i trädäck

nsh
12 maj, 2019 kl. 07:46
221 visningar

Hej! Vi har en enorm, supertråkig altan/trädäck, och en dröm är att få mer liv i den, bland annat genom att plantera träd som sticker upp ur altanen (se bild som exempel). Jag kan tänka mig att de flesta som har så här, redan har väl rotade träd så man bygger trädäcket runt trädet. I mitt fall är det alltså tvärtom, att jag skulle vilja såga hål i trädäcket och plantera träd! Jag kommer troligen kunna krypa under altanen och gräva ur jord, lägga i bra jord, och sedan plantera träden!

Jag har tittat på körsbärsträdet Stella som inte blir enormt, och tänker ha två bredvid varann. Nu till mina frågor!

Är det en bra period att göra detta nu i maj? Det vore bra att göra nu nämligen, eftersom vi sedan tänkt spika för sidan på trädäcket (så man inte ser in/kan krypa in).

Tror ni träden mår bra och kan växa trots att en del av stammen ju inte får sol?

Om ni tror körsbärsträd är känsliga, finns andra fruktträd som är mer tåliga att plantera på så vis? Egentligen är det optimala ett 3 meter högt träd, man vill kunna gå under den, och Stella är 1,5-2 m högt bara. Har redan äppelträd och skulle gärna vilja ha annat gott. I ”värsta fall” kan jag tänka mig fina träd som inte bär frukt, men helst inte 🙂

Tar gärna emot alla råd ni kan ge!