Liten damm i naturlig bäck?

2 maj, 2017 kl. 08:08
3370 visningar

Hej! Ny här! Hoppas att ni har tid att hjälpa mig lite!

Vårsommarstuga ligger på en fantastisk tomt, faktiskt. Den ligger på södersidan av en pytteliten dalgång på Linderödsåsen och har egentligen samtliga biotoper samlade på sina 4000 m2 – från lövskog högst upp, torräng, stengärdesgårdar, gräsmatta på mittendelen och längst ner sankmark med en minimal liten bäck längst ner i ”dalgången”. Inga stora ytor men roligt med så mycket olika förutsättningar! Bäcken rinner genom först skogen, sedan förbi huset och omges av brännässlor och ormbunkar. Förra ägarna planterade pilar för att torka upp sankmarken lite. Bäcken är egentligen en bäck bara på vår och höst och på sommaren brukar den torka ut helt och försvinna bakom brännässlorna. Vi har gott om grodor och paddor på tomten. Så jag är lycklig och rikt begåvad trädgårdsmässigt!

Men på sommaren, när vi är där mest, är området lerigt och otillgängligt och ganska sorgligt. Bäcken försvinner och området soggigt och överväxt av brännässlor och en får ingen känsla av att det finns vatten i trädgården. Så jag funderar på om det går att anlägga en damm där? Alltså en pyttedamm? I och med att hela området är fullt med vatten underifrån även på sommaren – om en gräver lite (djupt men inte så stort, tänker jag) kanske det kommr fram en vattenyta? Vi har en ytvattenbrunn högre upp i backen och den brukar inte sina… Om en gör dammen liten till ytan kanske den finns kvar även sommartid, eftersom avdunstningen inte blir så stor?

När jag läser om dammar lär jag mig om dammdukar (värdelöst här eftersom jag VILL komma åt vattnet underifrån ju) och algöverväxt (tj, dammen kommer att skuggas av grannens lövträd) men eftersom jag är ointresserad av fiskar gör det kanske inte så mycket?

Tror ni att jag förstör biotopen om jag gräver? Sankmark är ju viktigt och jag vill inte förstöra för våra fina grodor.

Hjälp!