Nybörjarhjälp sökes till en som blivit med damm

20 maj, 2019 kl. 15:03
278 visningar

Hej!

Vi flyttade strax innan jul in i ett hus med en anlagd trädgårdsdamm. Den tidigare ägaren, som inte var den som anlagt dammen, verkar inte ha skött dammen särskilt bra under de 5 år han bott här. Vi, som inte har någon som helst erfarenhet av damm, fick bara den korta infon ”det finns en pump i botten” om dammen. När vi sedan upptäckte att det fanns fisk i dammen och frågade varför han inte sagt något om det så fick vi till svar ”Jag trodde de hade dött, eftersom jag inte matat dem”…
Jag känner mig ganska stressad över denna damm, som jag inte vet hur man sköter. Har letat på diverse internetsidor, men blir inte helt klok på det ändå, så jag hoppas att det finns några hjälpsamma själar här som kan ge mig lite tips och råd. Har bifogat några bilder, så att ni kan se hur dammen ser ut. Dammen består av två avdelningar, där den ena ligger något högre än den andra med ett litet fall emellan. Varje avdelning är ca 2,5 långa och ca 1,5 m breda och den övre är uppskattningsvis 30 cm djup medans den nedre är drygt ca 50 cm. Fiskarna vi upptäckte i vintras klarade sig inte, men nu i vår upptäckte vi 3 nya små fiskar, som jag ev tror är guldid. Vidare så kryllar det av salamandrar och grodor.
Så till mina frågor:
1. Som vi förstått det finns det en pump med ett filter i botten nånstans… Hur sköter man en sådan? Jag antar att man behöver byta filter emellanåt – kan man göra det närsomhelst? Hur ofta?
2. Ska man, förutom det som sker genom pumpfiltrer, rengöra dammen och vattnet? Hur isåfall? Behöver man dammsugare, ytvattenskimmer t ex? Ska man ta bort ”klägg” som bildas på stenar och i fallet? Löv som hamnar i botten på dammen – ska de tas bort?
3. Vi tycker att vattnet i den nedre delen av dammen sjunker väldigt mycket. Vi behöver fylla på ganska mycket vatten ungefär varannan vecka. Hur mycket brukar man behöva fylla på? Är det troligt att det läcker nånstans?
4. Hur sköter vi fiskarna? Ska de ha mat, eller klarar de sig på det som finns i dammen?
5. Den övre delen av dammen är fullproppad med hästsvans – ska det vara så fullt, eller bör man rensa/gallra? Det finns även en hel del av en växt som ser ut och luktar som chokladmynta – den luktar väldigt starkt av mint. Kan det vara nån form av mynta? (Se bifogad bild) Är det troligt att den ska vara där, eller hör den inte hemma i en damm?
6. Hur gör man med dammen över vintern? Vissa säger att man måste ta upp pump och fiskar och ev vissa växter, medans andra säger att man inte behöver göra något av detta.
Är det något annat jag behöver veta/tänka på?

Jag vore mycket tacksam om någon ville hjälpa mig med dessa frågor och lära mig lite om att sköta en damm.

Mvh
Cecilia