Tillfällig flytt av rosor p.g.a renovering & dränering.

1 april, 2019 kl. 19:53
141 visningar

Hej! Vår lilla trädgård (Zon 2) ska grävas upp helt i samband med en rotrenovering av fastigheten. Eftersom det är hyreslägenhet tar värden inget ansvar för de växter vi hyresgäster själva har köpt in och planterat, och såklart gärna vill ha kvar. Troligtvis börjar renoveringen i sommar, och blir troligtvis klar nån gång under sommarhalvåret nästa år.

Min fråga är; Hur kan jag rädda mina plantor? Jag har närmare 20 rosbuskar, alla mellan 1-2 år gamla, så de är inte så stora än. Jag har även en liten häck av vresros planterad förra sommaren samt en liten syrénhäck planterad förra sommaren.

En tänkbar lösning är att beskära ner alla buskarna hårt och jordslå dem ganska tätt i pallkragar (dubbla på höjden för att få djup) på min svärfars lilla uteplats. Då blir det ren och skär förvaring under ca ett års tid, där de kommer att stå ganska tätt. Fördelen är att jag har möjlighet att vattna regelbundet. Skulle det kunna fungera som en nödlösning? Kan de överleva en sån behandling?

Alternativ två vore att flytta allt till vår sommarstuga tillfälligt. Problemet där, förutom att det blir mycket mer jobb, är att jag inte kommer att kunna vattna reglbundet då jag bara kanvara där sporadiskt. Dessutom blir det hårdare klimat där, och jag såg nu att av de vresrosor vi satte där förra sommaren har flera inte klarat vintern (och då är ju ändå vresrosor ändå såna som brukar klara allt).

Eller är det lika bra att bara låta allt bli förstört av maskiner och hantverkare, för att sedan kosta på att köpa allt nytt och börja om från början igen?

/Jennie.